Vaccination, hälsokontroll och tandläkarvisit.

Aktuellt  /  4  Kommentarer
Jag ser det som en självklarhet att man som hästägare, åtminstone om man gör någon typ av satsning inom sporten och hästens hållbarhet och hälsa är extra viktig, håller en ständig dialog med tränare, veterinär, hovslagare och gärna någon typ av kiropraktor eller annan kunnig. Hästar är stora djur som vi förbrukar. I samband med träning så slits även djuren. En häst som faller in på innerbenen i volter och vid ridning sliter och belastar dem medan en häst som hoppar högt och mycket belastar frambenen. Även aspekter runtom ridningen påverkar hästens hållbarhet, fysik och skick. Exteriören har otroligt stor betydelse men även tidigare skador, skador från hagen och stallet, sår och överbelastade leder.
 
För mig är det viktigt att mina hästar ska hålla och vara skadefria i många år. Tidigare år har Nora knappt förbrukats hos mig och är bl.a. därför i toppenskick, men även nu när mina planer är att göra någon typ av mindre satsning och återigen våga sätta min fot på tävlingsbanan så är hennes hälsa prio ett. Det hade den även varit om vi bara skulle mysrida hemma, men eftersom hoppning och arbete sliter mer än en skogspromenad så krävs det att jag som hästägare hela tiden har min hästs hälsa i åtanke.
 
Under våren så har vi haft ett antal veterinärbesök, både rutinmässiga och i samband med mindre sår, och vi håller en ständig dialog med kunniga i vår närhet. Jag tycker inte det känns okej att rida en häst jag inte vet håller för det arbete jag kommer utsätta hästen för. Jag kan göra en viss bedömning själv givetvis och lyssnar när hästen inte känns helt fräsch eller är motvillig till någonting men jag är noga med att min tränare ska granska och ibland sitta upp, precis som att jag nu bygger Nora från grunden för att garantera att hon skulle få med all muskulatur som behövs innan arbetet avanceras.
 
Idag var veterinär och tandläkare här igen. Nora fick sitt årliga vaccin, tänderna som kollades i våras var nu dags att raspa och båda hästarna kändes igenom. De kollade även på Noras högra bakben som är det bakben som drabbats av mindre sårskador de senaste veckorna. Redan när såren uppkom så fick vi bekräftat att det såg bra ut då de var ytliga och inte i kontakt med någon led men jag ville få det bekräftat att det läkt som det skulle så att Nora kunde fortsätta arbetas och byggas upp.
 
Nora var jättefin i både mun och kropp. Lagom hull och benet såg bra ut. För att citera veterinären så hade hon också exceptionellt fina tänder och perfekt bett, vilket tydligen inte är vanligt då många hästar har överbett. Hennes tänder var otroligt fina, det var inte ofta man såg så fina tänder på en häst i Noras ålder (18) då hon inte hade några som helst ålderstecken. Sjiekste hade också bra mun men hade lite hakar som raspades ner idag men ska raspas några millimeter till om ett halvår. Han var också fin i kroppen men lite lite åt det smalare hållet så han ska nu börja äta lucern samt en deciliter rapsolja om dagen. Bästa hästarna, skönt med goda besked.♥
Bild från bloggens instagram, @TeamKullenberg. In och kika för extramaterial som inte läggs upp på bloggen. Bland annat en video på hur Sjiekste snarkade efter sitt lugnande idag kommer upp och en snutt från ett ridpass ligger uppe.

Alla har inte samma filosofi som jag, men eftersom inte jag är expert så vänder jag mig mot utbildade personer som faktiskt är just experter. Sen har jag hört att jag är lite snabb att kasta mig över telefonen för att ringa veterinär, men åtminstone håller sig mina hästar friska! Någon som resonerar som jag? Eller annorlunda? Kommentera! Det är en spännande diskussion, särskilt då jag vet att många har en motsatt filosofi där man inte tillkallar hjälp i onödan. Det är ju också väldigt dyrt med veterinär och andra experter men jag resonerar så att jag åtminstone slipper stora kostnader för behandling av ledsjukdomar och skador i senor och skelett. Samt att mina hästar får vara med mig länge. Hellre ringa en gång för mycket än en gång för lite tycker jag, vad tycker du?