Har ni träffat Smilla?

Allmänt  /  0  Kommentarer
Som ni säkerligen vet vid det här laget så går det ingen brist på djur här hemma. Vi har ju två hästar, en hund och två stallkatter. Nej vänta, tre. Tre stallkatter! För två veckor sedan fick vi nämligen en liten kattunge som tillskott i familjen. Kattungen heter Smilla och är inte bara bedårande, utan otroligt kavat, nyfiken, busig, modig, framåt, klängig och gosig. 

Smilla är väldigt social och har flertalet gånger gått fram och nosat på vår stora hund, somnat i min famn och lekt med storebröderna Stella (ja, Stella är en hane) och Morris! Visst är hon söt? 

Så! Då har jag introducerat er till Smilla. Hästarna känner ni ju, och Stella och Morris finns i äldre inlägg. Skrolla ner en bit så finns det ens söt bild där de sover. 

Ifall ni inte träffat vår Rhodesion Ridgeback så infogar jag nedan en bild. Han är en musklad kille på 55kg som älskar att ligga och sova framför brasan och i solen. Han är otroligt glad och älskar människor och andra djur och kommer alltid springandes för att hälsa. Folk som träffar honom gissar på att han är två år, men denna påg är faktiskt hela nio år. Han är en riktig livsnjutare som alltid är på glatt humör. Ena stunden sover han i solen medan han i andra springer tjugofemtusen varv runt tomten och leker. Hans ras kommer ju ursprungligen från Afrika och det är därför han heter Masimba, vilket ungefär betyder stor, stark och modig. Och mäktig. Det är också därför han slukar mat otroligt fort, eftersom det fanns konkurrens på savannen, och därför han älskar värme och avskyr att bli blöt eller kall. 
Snygg va?

Vad har ni för djur utöver hästar?

För att nå mål - planering och upplägg

Allmänt  /  0  Kommentarer
 På AW Jump Camp så fick vi ta del av en fantastiskt bra föreläsning av hopptränaren och den mentala coachen Maria Sundin. Jag antecknade som en tok och har tagit del av flera av hennes tips. På hennes hemsida så kan ni ta del av inlägg skrivna av Maria kring prestationsmaximering, tillit och självförtroende, positivt tänkande i träningen, mål och mycket mycket mer. Jag rekommenderar er verkligen att kika in där. I detta inlägg så tänkte jag dela med mig av mina bästa tips, och flera av dem kommer direkt från Maria medan andra är sådana jag själv kommit på, tips av tränare och andra. Enjoy!
 
Steg 1: Sätt upp ett mål. Att ha mål är ytterst nödvändigt, både inom ridsporten och inom allt annat. Mål och att ha något att sträva efter är det som gör att vi fortsätter utvecklas med våra hästar och som ryttare. Det känns ju ganska lätt att sätta upp ett mål, eller hur? "Jag vill hoppa svårare och högre banor" kan ju tyckas vara ett supermål. Men ack så många brister det finns i det mål, brister som kan hindra dig från att nå målet, men också sakta ner din utvekling något enormt.
 
För att ett mål ska vara uppnåbart och utvecklande så behöver det uppfylla några olika kriterier - viktiga sådana. Ett mål ska först och främst komma från hjärtat. Målet ska vara någonting du vill, inte något tränaren, föräldern eller kompis tvingat på dig. Om inte du vill så kommer du inte heller nå målet. Ett mål ska också innebära en utmaning, alltså något du inte kan lyckas med eller vågar idag men som du vill uppnå. Samtidigt som det ska vara utmanande så ska det vara möjligt att utföra. T.ex.: Du rider på ridskola en gång i veckan och har nyss lärt dig rida lätt, att då ha som mål att hoppa en regional L:B nästkommande vecka kan ses, och är i de allra flesta fall, som omöjligt. Nej, målet ska vara uppnåbart men utmanande. Ditt mål måste också vara tydligt, mätbart och tidsbestämt. "Jag vill hoppa svårare och högre banor" är alltså inte ett tydligt och mätbart mål. Vad är en svårare bana? Och hur mycket högre vill du hoppa? Hur mäter man "svårare" och "högre"? För att göra målet mätbart så kan man t.ex. säga att man vill hoppa en bana på en meter med tio hinder och kombination. Bra. När? Hur länge gäller detta mål? När ska du ha uppnått det? Har du inte målet inom en tidsram så kan du ju dra ut på det hur länge som helst. Var tydlig: "Jag vill tävla två L:B med 4 eller färre fel och sedan gå upp till L:A innan årsskiftet" är ett tydligt och mätbart mål till skillnad från "jag vill tävla och sen gå upp en klass när jag är redo". Hänger ni med?
 
Steg 2: Tänk igenom det runtomkring. Trots att ditt mål är tydligt, mätbart, tidsbestämt, realistiskt, utmanande och direkt från hjärtat så finns det andra grejor man måste ta hänsyn till för att det ska fungera. Du måste ta hänsyn till hur gärna du vill uppnå ditt mål och hur mycket du är beredd på att jobba. Vissas mål kräver mer arbete än andras, du måste ta hänsyn till din situation. Sen är resurser också något som spelar in. Att tävla L:A innan årsskiftet kanske är lättare för den med egen häst än den som måste få låna av ridskolan. Har du en tränare som kan hjälpa dig? Och föräldrar? Är alla i ditt team med på vad som gäller? Har du någonstans att träna hoppning? Frågorna kan göras många, men det är viktigt att ditt mål är anpassat på ett sådant vis att du sedan kan börja jobba mot det utan oväntade problem. Alla genomgår vi tuffare perioder, men är målet bra så ska du aldrig under tidens gång stöta på problem och känna "oj, jag tänkte visst inte på det". 
 
Steg 3: Arbeta för att nå målet. När målet är spikat så är det bara att sätta igång. Du tränar så hårt som krävs för att du ska kunna nå målet. Det är viktigt att träna för tränare för att få någon annans syn på det hela och någon som kan vägleda dig så du kan nå ditt mål. Det är bra att planera upp varje vecka vad du ska ha uppnått innan veckan är slut. Sådana mål, som hjälper dig att nå det stora målet, kallas delmål och är ett måste. Annars kan man ju bara virra runt på ridbanan och tro att man kommer närmare sitt mål bara för att man rider. Nope, det krävs dedication och planering. Efter varje ridpass, sammanfatta hur det gick. Konstatera vad som gick fel men fokusera på vad som gick bra så du inte förlorar gajsten av den negativa energin. Sätt dig ner en gång i veckan och läs igenom sammanfattningarna av ridpassen. Hur står du nu i förhållande till ditt mål? Vad behöver du träna på nästa vecka för att förbättras och komma närmare ditt mål? Jag kan inte tjata nog om hur viktigt det är med disciplin när man ska nå mål, du måste sätta dig ner och planera nästkommande vecka, eller kanske till och med dag, för att vara säker på att du hela tiden rör dig framåt.
 
Steg 4: Var beredd på motgång, men låt det inte sänka dig. Motgångar är något vi alla stöter på at one point. Någons motgång kan vara att hästen vägrar på träning, medan någon annans kan vara att man tappat rytmen i lättridningen. Det beror på vilken nivå du ligger på, och hur du står i förhållande till ditt mål. Om du trots allt förarbete stöter på problem så får du inte ge upp. Fokusera på vad som är bra och ta hjälp av de som är kunnigare än dig. Berätta om problemet för din tränare om tränaren inte redan märkt det. Du måste fokusera på vad som är bra för att inte förlora motivationen. Det kan vara bristande kommunikation, dåligt självförtroende, fel prioriteringar, nervositet, otydliga mål eller annat som gör att du får motgångar. Du måste kunna konstatera problemet, jobba igenom det och ta lärdom av det, men där tar det slut. Därefter ska du inte fokusera på det negativa, utan det positiva. Läs sammanfattningen från ridpass som gått bra, kolla på filmer från lyckade tävlingar, inspireras av andra och sukta efter ditt mål - då hålls motivationen uppe trots motgång. Jobbar du för att ta dig igenom problem, sluta skriva allt som gick dåligt i sammanfattningarna av ridpassen. Vad som gick dåligt har vi oftast koll på, skriv istället ner allt som är bra. Visst hade du ett fint skänkelläge idag? Och visst hoppade du av bra på femman? När passen känns skit så måste du ändå kunna blicka framåt. Positivt tänkande är det som kommer rädda dig från att misslyckas med ditt mål.
 
Steg 5: Ge aldrig upp - aldrig. Trots med- och motgång så får du aldrig ge upp. Gör du det så når du ju inte målet! Går allt åt skogen så forma ditt mål lite efter hand. I vissa fall är det inte målet det är fel på. Du kanske lägger ner för lite tid på att förbättra din ridning tekniskt eller få mer häst- och materialkunskap. Kanske rider du på fel bett? Kanske rider du för fel tränare? Eller kanske förstår du inte vad din häst försöker säga dig? Analysera! Dokumenterar du under tiden (vilket jag rekommenderade på steg 3 & 4) så kommer du enklare kunna se när saker började gå dåligt och kanske kan du koppla det till orsaken. Började hästen sparka samma vecka som du bytte sadel? Eller började hästen vägra samma vecka som du ramlade av och fick sämre självförtroende? Var problemet än ligger så får du aldrig ge upp, för gör du det så når du aldrig dina mål.
 
"Winners never quit, and quitters never win."
 
"Practice like you've never won and perform like you've never lost".
 


 
Jag kan garantera dig att du kommer nå högre mål snabbare än någonsin tidigare om du tar del av mina tips som jag fått av tränare, föräldrar, Maria Sundin m.fl. Glöm inte att kika in på Marias hemsida. Jag tror på dig, följer du mina steg så lovar jag att du kommer att utvecklas. Jag hejar på dig nu, du klarar allt du vill! Det man tränar på blir man bra på. Kram.
 
 

Efter hoppträningar och träningsläger...

Aktuellt  /  0  Kommentarer
Halloj! Sista dagen på sommarlovet för min del idag. Konstigt nog känns det faktiskt helt okej. Det har varit en otroligt regnig och därmed tråkig sommar, men jag har ändå hunnit med massa skoj. Så i slutändan är jag ändå nöjd och är redo att ta mig an första terminen på gymnasiet. Nog om vanligt vardagssnack, nu fokuserar vi på vad denna blogg handlar om - HÄST! 
 
Hoppträningarna har fortsatt sedan jag sist skrev och de har alla gått super. Vilken underbar häst jag äger. Hon verkligen brinner för hoppningen. Sista hoppträningen innan AW genomfördes för exakt en vecka sedan och jag hoppade bana med vattenmatta och titthinder. Vi slutade med enstaka hinder på en meter och jag begav mig till Skyrup med en go känsla i magen!
 
Skyrup då? Helt ärligt så tyckte jag inte att lägret var lika utmanande och givande som förra gången jag var där. Det mesta kändes ganska grundläggande, men jag är ändå nöjd med träningarna. Precis som tränaren sa så är Nora en väldigt pigg häst som älskar hoppning. Jag hade behövt traggla vissa "lugnande"/avslappnande övningar en halvtimme extra för att få samma harmoniska resultat som de andra hästarna. Likaså fick jag kämpa som en galning i en timme för att få Nora att gå på ett visst antal galoppsprång medan de andra både fick öka och minska. Nora är full av energi och väldigt stark. Hon vill alltid gå på färre galoppsprång och kräver stor ansträngning för att kunna bromsa henne. Under veckan har jag lärt mig tips och trick för att kunna korta upp henne. Grundläggande? - Ja visst, men ack så viktigt. I bagaget har jag med mig massa olika övningar som jag ska traggla för ytterligare kontroll. Så är det när man rider en pigg häst, haha!
 
På AW red vi mest markarbete. Uteritt, hoppning och derbyträning ingick också men jag deltog varken på uteritten eller derbyträningen på grund av att jag inte kan rida ut Nora i stor grupp då hon blir okontrollerbar och derbyträningen kände jag mig inte i form för med huvudvärk och illamående då Nora är så pigg och kräver 100% fokus. Aktiviteter sysselsatt oss om kvällarna, den bästa var helt klart föreläsningen av Maria Sundin om mål och motivation. Något jag kommer gå mer in på i ett annat inlägg och som jag hade så otroligt stor nytta av. Wow! Konkret, simpelt och givande. 
 
Jag har egentligen så mycket mer att säga eftersom det hänt mycket på hästfronten sen jag sist loggade in och skrev här men jag tror jag avrundar detta inlägg nu. Jag kan inte gå igenom ridpass för ridpass men Nora och jag är så otroligt spetsade och igång nu. Jag sprudlar av motivation och mitt årsmål skulle jag kunna uppnå idag om jag kände för det. Jag ligger före min egen planering och målen och drömmarna blir allt större. Nu ska det tränas, tävlas, planeras och jobbas. Mer inlägg om mina planer, motivation, tips för att nå dina mål snabbt, med mera kommer. Det är otroligt att saker som var så stort för några år sen känns busenkelt idag. Att hoppa en bana på 80cm med bra flyt var ett mål för ett tag sen, nu känns det nästan för lätt och nya och större mål spikas istället upp. Jag vet precis hur jag ska göra för att nå mina mål, jag vet precis vad som ska göras varje dag och varje vecka. Jag har kontroll! Både jag och Nora är igång och vi är redo att ta oss an vilka utmaningar som helst. Känslan är fantastisk och jag ska verkligen försöka pussla ihop ett inlägg om detta så att du också kan må dina mål snabbare och lättare än någonsin. Det är så självklart när man hör det. Tusen tack till min duktiga tränare, till Maria Sundin, till mina föräldrar och till mina två hästar för att jag idag, den 16:e augusti, står med rak rygg och är redo för allt jag vill uppnå. 
 
"Hard work pays off" ... Så otroligt sant.
 


Jag vet att detta inlägg blev otroligt rörigt, men jag ska försöka organisera upp allt i andra inlägg. Just nu känns det som jag kan gå precis hur långt jag vill och jag ska börja anmäla mig till lite roliga tävlingar och boka upp träningar. Nu ska mitt anteckningsblock plockas upp och målen för vecka 34 ska listas. Bye!