Detta börjar bli ett problem...

Aktuellt  /  2  Kommentarer
Finaste Sjiekste i en internationell CSI* ♥

Som ni vet har Sjiekste en tendens att hoppa över staketet när han är uttråkad. Innan skedde det om man kanske var lite sen med insläppet men nu måste hästarna in innan klockan fyra varje dag. Idag var klockan åtta minuter över fyra när Sjiekste hoppade över och idag var det riktigt obehagligt. Han brukar alltid kröka rejält på sin långa hals liksom en hingst och galoppera runt lite, andra dagar dyker han rakt ner i gräset och käkar, men idag var han helt tokig. Han galopperade ut på en åker, runt på gården bland bråte, skottkärror, trädgårdsslangar och till och med mellan träden som kantar vår trädgård. Det tog bara några minuter att få tag på honom men det kändes som en evighet och var fruktansvärt fruktansvärt obehagligt.
 
Jag behöver er hjälp, har ni några tips på hur man kan motverka detta? Det är ju farligt när hästen hoppar över. Tack gode gud att han alltid varit helt oskadd. Aldrig någon svullnad, värme, ömhet, sår eller någonting. Det är aldrig en endaste liten skråma på honom, antagligen har han allltså rätt bra marginal men det kan ju gå illa. Han får mat 4-6 gånger om dagen, han går inte i samma hage för ofta, han lämnas aldrig ute själv utan mat och han visar inte tecken på stress eller oro innan han hoppar över. Han bara gör det. Nån sats tar han inte heller så hjärtat stannar varje gång man ser honom kasta sig över staketet. Staketet har vi höjt, det är ca. 155-160 cm högt från insidan och högst upp löper en eltråd som det är el i. Fortfarande inget som hindrar Sjiekste och det är rejält farligt när han hoppar över, både för han själv och oss andra som vistas på gården. Spelar inte heller någon roll om de släpps ut tidigt eller sent på morgonen, efter klockan fyra hoppar han över oavsett vad. 
 
Vi har därför börjat ta in hästarna lite innan fyra och det funkar ju såklart då det både är kallt och mörkt vid den tiden, men om man någon dag skulle komma hem närmare fyra eller lite efter så finns ju risken att han redan hoppat över. Har ni några tips? Ska man kanske lägga in en halmbal i varje hage som han kan pilla med så han inte blir uttråkad? 

Renoveringsvecka

Aktuellt  /  5  Kommentarer
Ååh mitt fina fina stall... Hur mysigt är det inte? Nu ska vi renovera och fräscha upp där igen.

Nu blir stallet riktigt julfint! Denna vecka och ett par veckor framåt kommer stallet nämligen renoveras. Fast ja, att säga att det är en renovering som står på schemat är väl att dra det till lite av en överdrift, men stallet ska iallafall fräschas upp! Det som står på listan är:

› Båda bäddarna ska mockas ur.
› Smuts och annat ska bortas av för att sedan högtryckstvätta hela stallet.
› Sadelkammaren ska tömmas, organiseras och städas från topp till då. Vi snackar fönsterputsning, avtorkning och dammsugning.
› Eventuella skador i stallinredningen ska åtgärdas. Plankor ska bytas ut, väggar ska muras upp.
› Målas om.
 
Puuh! Som ni förstår så kommer det ta tid men tack och lov har vi hantverkare och trädgårdsmästare och andra som hjälper oss med detta. Det enda jobbiga är det faktum att det nu kommer behöva mockas ut varje dag, för att mocka ut en box tar i princip en dag då det är 60 cm bädd, sen ska de in på kvällen, sen ska nästa box mockas ut, dagen efter ska det högtryckstvättas så då måste allt ut igen, och sen ska det renoveras och muras upp och sen målas. Det kommer alltså ta några veckor att få allt klart men det kommer bli så fräscht.
 
Detta har varit på tapeten ganska länge nu men det har varit svårt att få tag på den handverkaren som byggt stallet så nu äntligen! Viktigt att regelbundet göra detta. Tvätta hela stallet är bra att göra minst 2 gånger om året, måla om en och att åtgärda skador kan man göra en gång per år - en gång varannat år. Beror helt på hur stora skadorna är men tar man inte regelbundet hand om sitt stall så kommer det förfalla. Längtar sönder till det färdiga resultatet, det kommer vara så fint under julen! 

Het häst och arbetsvilja

Aktuellt  /  4  Kommentarer
Ååh, idag var Nora en stjärna! Som många av er vet så har vi bråttats med överskottsenergi under ungefär en månad nu. Extra svårt har det varit när jag har varit sjuk och inte kunnat motionera Nora så hårt som hon önskat. Det som händer när Nora får överskottsenergi är att hon stressar upp sig själv väldigt mycket. Det kan börja med att vi skrittar ut, Nora vill trava, jag håller inne henne och hon stressar upp sig till den grad att hon studsar, lättar på frambenen, rycker och försöker dra iväg i galopp. Tack och lov försöker hon aldrig backa eller krånglar på det sättet, utan hon blir bara väldigt stressad, alltså tyvärr het. Travar hon och jag försöker reglera till en kortare trav så kan hon bli jättestressad, hon vill bara fram! Jag är alltid noga med att i sådana tillfällen bara ge henne space och pinna på framåt tills hon lugnar ner sig. Utbrotten då hon kokar över förekommer både uppsuttet och när jag lett henne för hand som jag gjorde när hon var "skadad".
 
Att bara försöka vara lugn och inte hålla i Nora funkar för stunden, men det tar inte bort själva problemet utan tar oss bara förbi det för stunden. Det som verkligen hjälper är arbete. Nora älskar att arbeta och man kan säga vad man vill om pigga och arbetsglada hästar men arbetsvilja är en ovärderlig egenskap hos hästar. Utan vilja så kommer man aldrig ta sig långt. Jag säger inte att man inte kan ha kul ändå, men en häst som inte tycker om att arbeta kommer ha en betydligt längre och svårare väg till framgång.
 
Idag lät jag Nora jobba på rejält. Hon var så otroligt känslig på alla hjälper, väldigt lyhörd på båda gas och broms och trampade under sig och arbetade med både bakben och rygg efter bara någon minut. Trots att inspänningarna var extra tajta idag så ville hon bara framframfram utan att dra eller stressa upp sig och bli het när jag höll inne henne. Hon fick dessutom inget kraftfoder imorse men hade ändå fantastiskt fin energi. Hon slösade inte den på att stressa upp sig över att hon inte får springa utan placerade den i arbetet. Wow, man märker hur mycket denna häst älskar att arbeta. När jag en dag är för gammal och inte har tiden att rida henne så kommer jag garanterat ha någon medryttare eller liknande. Detta är en häst som mår absolut bäst av att ridas hårt varje dag och enligt fyra olika veterinärer, tandläkare, tränare och hovslagare så är hon i så fantastiskt bra skick att hon kommer kunna tävla i många många år till. Hon var så lycklig idag, frustade glatt och musklerna syntes på hela kroppen, till och med genom den fluffiga vinterpälsen! Hon skulle blivit klippt för två veckor sedan men jag reste ju bort så hoppas att pälsen ryker denna vecka istället. 
 
Hur gick det för er idag? Hade ni en lika bra dag som mig och Nora eller var det en tuffare dag?