Drömpass på het ponny

Aktuellt  /  0  Kommentarer
Nora bjöd på ett galet bra pass idag. Tror nästan det ligger på samma nivå som det senaste passet jag skrev om, som var det bästa på veckor. Idag var det dessutom tjugofem grader här hemma, att Nora ens orkade kämpa på som hon gjorde är ett under!

            
Som på bilden ovan la jag fram bommarna idag, men vid "E" la jag också fram cavalettibommar. Det var faktiskt riktigt användbart att lägga bommarna så. De kunde användas till att göra serpentiner mellan, volter som på bilden, bom - cavaletti - bom och så vidare. Nora var otroligt het idag när jag satt upp i sadeln. Hon var spänd, svettades redan vid uppvärmningen och trippade fram, fattade galopp bara jag la benen om och var dessutom riktigt känslig i munnen. Min vanliga uppvärmning med öppnor och övergångar gjorde henne alldeles för spänd och stressad.
 
Istället la jag massa tid på att jogga henne, rida på stora volter, göra avsaktningar och skritta en hel del, gav henne tid helt enkelt. Så fort hon slappnade av la hon sig mellan inner skänkel och ytter tygel. Helt otroligt var hon. Jobbade i fantastisk form, ni vet när man känner att man har hästen med sig i varje steg, hästen är lösgjord och bakbenen jobbar på som bara den. Svansen var lyft och hon krökte fint på nacken utan att gå bakom lod, ryggmusklerna var aktiva och jag behövde knappt hålla i tyglarna. Testade till och med att släppa tyglarna när jag red på volt och fortsatt rida med bara benen, hon höll formen och släppte inte ytterbogen en sekund. En riktig dröm! Ville aldrig att det skulle ta slut men i denna värmen blev vi båda rejält trötta efter en timme. Duschade av henne innan jag promenerade henne nån kilometer på hårt underlag. Hon är så fantastisk nu, vi gör framsteg varje dag, ryggen blir starkare och hon börjar få större muskler och mer defintion längs bakbenen, halsen och bogarna. Fantastiska ponny, hon slutar aldrig imponera! ♥

Veckoplanering v. 35

Aktuellt  /  0  Kommentarer
Snacka om kanonstart denna vecka! Peder Fredricson och "Allan" blev igår europamästare i hoppning. Det var en helt magisk stämning på Ullevi under finalen. Peder och H&M All In hade noll fel med sig in i veckans sista och avgörande omhoppning. På tredje sista hindret river de och jag tror hela stadion höll andan när ekipaget tog sig över de två sista hinderna. Sen brakade det loss och alla reste sig i ett jubel som fyllde hela Ullevi. Riktigt riktigt häftigt var det att vara på plats. Jag satt dessutom på bästa tänkbara platser och dagen blev en succé.
Förra veckan är jag otroligt nöjd med. Jag som ryttare var både noggrann och konsekvent, Nora arbetsvillig, glad, mjuk och framåt och vi som ekipage starka, sammansvetsade och motiverade. Denna veckan kommer tyvärr vara rätt hektisk så därför har vissa saker fått skjutas på tills nästa vecka, däribland hoppträningen och klippning av hästarna, men vi gör det bästa av de kommande ridpassen ändå!
 
M å n d a g - Idag vilade Nora efter att förra veckan avslutades med härliga uteritter. Välförtjänt och välbehövligt, hon har nog energi så det räcker och blir över.
 
T i s d a g - Markarbetespass med fokus på liksidighet och att ha hästen mellan yttertygeln och innerskänkeln. Målet är att bakbenen ska vara med, mjuk och lösgjord i överlinjen samt att Nora bär upp sig själv bra.
 
O n s d a g - Dressyrpass på stubbåker. Det är nämligen så att gården nu är omgivna av tre nyskördade stubbåkrar! Dressyr är varken min eller Noras favoritgren så för att göra det lite roligare och för att få mer yta så kommer jag rida på stubbåkern. Inspänningar på och mycket arbete på volt och serpentiner, samt skänkelvikningar och öppnor. Detta för att kunna hålla yttersidan utan att släppa ut ytterbogen eller fuska med bakbenen även när vi inte har något staket som stöd. Tror detta kommer vara supernyttigt för Nora! 
 
T o r s d a g - Markarbete igen. Antagligen lägger jag in lite studs eller cavalleti just för att träna styrka. Kommer värma upp med övergångar och tempoväxlingar för att få Nora med mig för att sen inte komma in för stort på bommarna och de eventuella hinderna.
 
F r e d a g - Konditionspass på stubbåker. Vi värmer upp och mjukar upp lite innan för att sen rida galoppintervaller som varvas med skrittpauser. Nyttigt, välbehövligt och roligt! Får hålla tummarna att jag kommer överleva detta pass haha.
 
L ö r d a g - Skritta ut på hårt underlag i lång och låg form. Kommer även skritta ut Sjiekste en runda efter att han blivit riden av sina medryttare under hela veckan.
 
S ö n d a g - Söndagen lämnar jag tom än så länge och får se vad som kommer behövas. Behövs mer lösgörande träning så kommer det läggas in där medan om hon är väldigt trött så kanske en uteritt kläms in. Sjiekste kommer få sig ett rejält dressyrpass för att lossa i sidorna och få aktiva bakben. 
 
 

Bästa ridpasset på veckor!

Aktuellt  /  1  Kommentarer
Idag bjöd Nora på det bästa ridpasset på länge. Är så himla glad och nöjd med oss båda och jag känner mig faktiskt himla stolt över min egen instats. Igår red vi nämligen ut men jag fick ingen riktigt go känsla i arbetet. Vi tog oss igenom alla övningar och Nora lossade rejält men i värmen blev det segt och slitigt, så direkt när vi kom hem slog jag upp en av mina favoritböcker om markarbete och började planera dagens pass.
Struktur och planering är himla viktigt för mig och jag planerar alltid upp övningar och har klara mål inför varje ridpass, så redan vid uppsittningen hade jag en god inställning. Nora skrittades och joggades fram och vi följde sedan upp med lite övergångar där vi saktade ner från trav, och precis innan Nora tog sitt första skrittsteg drev jag på framåt igen. Denna övning är en gammal favorit som jag använt i flera år och den är perfekt att värma upp med då man får koll på både gas och broms. Efter det jobbade vi igenom sidorna med hjälp av öppnor, serpentiner, och arbete på volt. Nora svarade super på alla övningar och var under dagens pass väldigt alert, framåt och mjuk. Hon väntade hela tiden in mina signaler och aktiverade hela bakpartiet.
 
 
På ridbanan hade vi idag bara lagt fram två galoppbommar och lite cavaletti, som ni ser på bilden. Galoppbommarna som hjälp för att reglera galoppen, och cavalettin för att stärka och stabilisera traven, för att göra den jämn och regelbunden. Nora jobbade på riktigt bra här med. Hon var kvick, otroligt mjuk och följsam och arbetade i mycket fin form. En sån stjärna! Även jag gjorde bra ifrån mig idag, jag var tålmodig, följsam och konsekvent. Galoppbommarna blev dock passets stora utmaning då Nora drog på alldeles för rejält och i höger varv blev hon så stark att jag hela tiden fick sakta av, göra halt, och försöka igen. Efter mycket slit väntade hon in mina signaler och gick fint. Då var hon alldeles genomsvettig, men nöjd. Hon bar upp sig bra och kändes riktigt lösgjord. Tror varken jag eller Nora hade kunnat vara nöjdare med dagen! ♥