Tips till hästar i sjukhage och på boxvila

Aktuellt  /  3  Kommentarer
Noras ben fick ju inte den vilan det behövde, som ni såg i förra inlägget, och då fick hon en antiinflammatorisk salva utskriven mot svullnaden. De första dagarna märkte jag ingen större skillnad, men nu i slutet var svullnaden så gott som borta, tills imorse. Imorse var benet rejält svullet, hon hade inte feber men benet var mjukt och varmt. Veterinär dök upp vid 12 tiden och vi bestämde oss för att göra "en sista" undersökning och röntgade då även Nora. Röntgen visade friska ben, precis som ultraljudet visat friska leder förra veckan. Så skönt att det bara är ytligt, och den nya svullnaden berodde på en hudinfektion. Antagligen har nåt sår gått upp och så har bakterier lyckats ta sig in och skapat som "mugg". Benet är återigen rakat och skorporna/muggen behandlas nu med antibiotika i sprutform och skrubbas dagligen med en desinfekterande skrubb + sprejas med sårspray.
 
Ni känner mig vid det här laget och kan nog förstå att jag var rejält orolig, men det var skönt att veta att inget benet var skadat. Jag frågade också specifikt veterinären om detta är något som kommer påverka Nora i framtiden och fick ett nej. Skönt! Nu står hon inne när det är geggigt väder för att minska risken för mer bakterier i muggen och står i sjukhage dagar med bättre väder för att hon inte ska bralla. Detta är bara dag ett men efter att ha stått i boxen hela dagen var hon något frustrerad på vår promenad. Hon promeneras tio minuter tre gånger om dagen och jag inser hur jobbigt det måste vara för min ponny som knappt klarar en dags vila att inte ens få springa och bralla i hagen. Därför gjorde jag en liten lista på hur man kan liva upp stämningen för sin sjukling som antingen står i sjukhage eller på boxvila:
 
› Håll rent! - Mocka gärna mer än en gång och dagen, särskilt om hästen står i box, och snåla inte med strömedel i boxen. Märker själv på mina hästar hur mycket bättre de trivs när det ligger nytt spån i boxen. Ska hästen stå i vila länge så kommer boxen snabbt bli smutsig, var noga med att torka av ytor, rensa på spindelnät och vädra ut.
 
› Utfodra rätt! - Slänger man bara in mer och mer hö i samband med utebliven motion så finns risken att hästen drabbas av kolik. Utfodra i små portioner ofta och lägg gärna höet i hönät för att få det att räcka längre.
 
› Något att leka med! - Hästar blir rastlösa av att stå på en grusruta eller i en box utan motion under en hel dag. Att lägga in lite kvistar, färskt gräs och gömma godis i en halmhög är bra sätt att hålla hästen underhållen på. Det finns särskilda leksaker man kan köpa men jag har ingen så la idag gräs, äpplen och morötter i en hink med vatten. Det blev svårare att få tag på godiset (som äpplet i hinken) och Nora tyckte det var både roligt och krångligt. Det höll henne underhållen ett bra tag!
 
› Sällskap! - Hästar är flockdjur så finns det möjlighet att hålla någon annan häst inne med hästen i boxvila åtminstone några timmar om dagen så är det jättebra. Vi har bara två hästar och Sjiekste måste vara ute och röra på sig så istället får jag bli Noras sällskap. Hon ryktas, klappas, gosas med och utför även enklare trickträning. Hon tycker även om när stallkatterna hänger i boxen.
 
› Rasta hästen utanför! - Detta tips måste givetvis anpassas efter hästen och dess tillstånd. Nora har ju ingen fraktur eller liknande så hon promeneras ju och min plan är att gå olika rundor, låta henne beta, ställa upp henne och rykta henne nån annanstans och göra lite miljöombyten. 
Har ni några fler tips? Jag välkomnar alla tips med öppna armar då detta kommer vara Noras liv i en vecka nu. Ska in och läsa era grymma bloggar och slänga in kommentarer imorgon, men har varit så upptagen de senaste dagarna. Ska catch up imorn (torsdag)!

När det inte blir som planerat

Aktuellt  /  2  Kommentarer
Tre av mina små knasbollar♡
Min plan med Nora har ju inte gått helt som planerat. Jag utgick ju från när jag påbörjade planen i juli att hon skulle vara skadefri hela vägen, och då skulle hon vara tävlingsklar i september. Massa sårskador och, på grund av dessa, orolig ryttare ledde till jag gjorde om planen och ställde in mig på att hoppa första veckan i oktober för att sen tävla sista veckan.
 
Nora fick ju nu en veckas vila men då hon inte har varit så lugn som hon skulle ha varit så har benet inte fått vila helt. Eftersom Sjiekste fick kolik och han inte fick bli stressad så var hästarna tvungna att gå i samma hage, något som inte var optimalt för Nora. De har inte bråkat men Nora har sprungit ut i hagen till Sjiekste, bockat och haft sig och svullnaden är därför inte helt borta då benet inte fick vila. Denna veckan ska jag istället bara skritta Nora och låta henne gå i hagen ensam. Hon är fortfarande ohalt och svullnaden är ytlig, alltså har ingenting med någon led eller skelettet att göra då hon undersöktes förra veckan.
 
Jag är otroligt rädd om mina hästar. För mig känns det inte okej att ignorera en svullnad, sår eller stelhet eller vänta och se hur det utvecklar sig. Är det inte bättre inom två dagar så tycker jag man ska ringa veterinär tio av tio gånger. På bara några veckor kan hästen bli mycket sämre om man som ägare ignorerar en skada. De behöver inte bli värre, men jag har inte råd att chansa. Veterinär har varit här var och varannan vecka under en tid nu och trots att det inte är billigt med vård av hästar så känns det otroligt tryggt. Jag tänker inte vecka för vecka träna och förbereda min häst inför tävling om jag inte vet att hon är frisk. Och var hon frisk förra veckan när veterinären var där men denna veckan har en svullnad som inte fanns då, då kallas veterinär ut igen. För mig så är mina hästars hälsa betydligt viktigare än priset för att hålla de friska.
 
Nu ska Nora skrittas och gå i ensam hage tills svullnaden gått ner. Som ni förstår så kommer jag inte kunna hoppa första veckan i oktober, jag kommer inte heller kunna tävla sista veckan. Först var jag ledsen då tävlingen i oktober hade en L:E klass, vilket jag trodde var en klass med färre hinder, något som kanske varit skonsammare för Nora om hon inte var helt igång? L:E är dock detsamma som L:D bara att det är lägre med ännu lättare bana så det känns okej att missa den chansen, inte som att en L:D är för svårt direkt. Det kommer fler tävlingar och när Nora väl är i form bra nog för att hoppa så kommer aldrig höjden eller hinderna vara något problem. Nu ska Nora bara se till att bli "frisk" och sen ska jag fortsätta bygga upp henne. Känns lite som ett steg fram, två steg bakåt men när allt detta är förbi och jag och Nora är igång med våra vanliga hoppträningar, markarbetesträningar och hopptävlingar så kommer allt vara värt det. Hellre ta små steg framåt med frisk häst än att ta stora steg för att sen behöva avbryta och backa mitt i, eller vad säger ni?

Dålig service och behöver er hjälp!

Aktuellt  /  6  Kommentarer
Favorit i repris med världens finaste ponny!♥
Tack för era fina kommentarer på det förra inlägget! Sjiekste har varit precis som vanligt och mått super sen morgonen efter koliken. Knottrorna är borta, han är pigg och glad, äter och dricker och bajsar som han ska. Även Noras ben börjar bli bättre och bättre. Svullnaden har varit helt borta och imorgon får jag börja rida henne som vanligt igen. Efter regn kommer sol, nu hoppas jag att vi slipper mer sånt här obehagligt! Bara för att hästarna är på banan igen så är det nu min tur att bli sjuk. Tror jag blev sjuk natten jag gick ut och kollade på Sjiekste, glömde jackan och som ni vet är mitt immunförsvar under all kritik.
 
Något annat än mitt immunförsvar som har krånglat är alla leveranser av det jag har beställt. Att lämna tillbaka schabraket till Strömsholms Sadelmakeri var ett rent helvete, rekommenderar ingen att beställa något därifrån om ni inte är helt säkra på att ni kommer få hem exakt samma produkt som ni förväntar er. Finns så många andra bra internetbutiker för hästmänniskor och en som jag har varit mer än nöjd med är HippotiqueSuper service! Beställde lite saker därifrån, däribland en ursnygg Schockemöhle grimma som ni har sett en glimt av om ni följer TeamKullenberg på instagram. Dessvärre ringde de mig för att berätta att grimman precis tog slut och även utgått från Schockemöhles sortiment. Jag fick testa en i storlek ponny på Nora men tyvärr blev då käkremmen för tajt. Så grym service som det är så var det inga problem att få testa den bruna i cob med. Ville ju ha den blåa för att matcha en annan blå sak jag köpt, men jag har ju redan en blå fluffgrimma så är den bruna fin har jag inga problem att behålla den!
 
Har fortfarande inte beställt ett nytt schabrak till Nora heller, kan inte bestämma mig! Har ni något tips? Söker en schabrak med stora "puffar", helst i vinrött men rött, beiget, olika nyanser av brunt samt marinblått går också bra. Länka eller tipsa på annat vis jättegärna i en kommentar, behöver era tips! Vill bara bli klar med dessa höstinköpen som jag gjorde i början av september, har planerat att handla mer i oktober så hinner knappt få hem allt innan det är dags för mer! Suck, men tack för ert tålamod. Så fort Nora fått grimman och ett nytt schabrak så kommer inköpen visas upp på ett eller annat vis. Håll utkik och glöm för gudsskull inte att tipsa om ni har något!