Tips till hästar i sjukhage och på boxvila

Noras ben fick ju inte den vilan det behövde, som ni såg i förra inlägget, och då fick hon en antiinflammatorisk salva utskriven mot svullnaden. De första dagarna märkte jag ingen större skillnad, men nu i slutet var svullnaden så gott som borta, tills imorse. Imorse var benet rejält svullet, hon hade inte feber men benet var mjukt och varmt. Veterinär dök upp vid 12 tiden och vi bestämde oss för att göra "en sista" undersökning och röntgade då även Nora. Röntgen visade friska ben, precis som ultraljudet visat friska leder förra veckan. Så skönt att det bara är ytligt, och den nya svullnaden berodde på en hudinfektion. Antagligen har nåt sår gått upp och så har bakterier lyckats ta sig in och skapat som "mugg". Benet är återigen rakat och skorporna/muggen behandlas nu med antibiotika i sprutform och skrubbas dagligen med en desinfekterande skrubb + sprejas med sårspray.
 
Ni känner mig vid det här laget och kan nog förstå att jag var rejält orolig, men det var skönt att veta att inget benet var skadat. Jag frågade också specifikt veterinären om detta är något som kommer påverka Nora i framtiden och fick ett nej. Skönt! Nu står hon inne när det är geggigt väder för att minska risken för mer bakterier i muggen och står i sjukhage dagar med bättre väder för att hon inte ska bralla. Detta är bara dag ett men efter att ha stått i boxen hela dagen var hon något frustrerad på vår promenad. Hon promeneras tio minuter tre gånger om dagen och jag inser hur jobbigt det måste vara för min ponny som knappt klarar en dags vila att inte ens få springa och bralla i hagen. Därför gjorde jag en liten lista på hur man kan liva upp stämningen för sin sjukling som antingen står i sjukhage eller på boxvila:
 
› Håll rent! - Mocka gärna mer än en gång och dagen, särskilt om hästen står i box, och snåla inte med strömedel i boxen. Märker själv på mina hästar hur mycket bättre de trivs när det ligger nytt spån i boxen. Ska hästen stå i vila länge så kommer boxen snabbt bli smutsig, var noga med att torka av ytor, rensa på spindelnät och vädra ut.
 
› Utfodra rätt! - Slänger man bara in mer och mer hö i samband med utebliven motion så finns risken att hästen drabbas av kolik. Utfodra i små portioner ofta och lägg gärna höet i hönät för att få det att räcka längre.
 
› Något att leka med! - Hästar blir rastlösa av att stå på en grusruta eller i en box utan motion under en hel dag. Att lägga in lite kvistar, färskt gräs och gömma godis i en halmhög är bra sätt att hålla hästen underhållen på. Det finns särskilda leksaker man kan köpa men jag har ingen så la idag gräs, äpplen och morötter i en hink med vatten. Det blev svårare att få tag på godiset (som äpplet i hinken) och Nora tyckte det var både roligt och krångligt. Det höll henne underhållen ett bra tag!
 
› Sällskap! - Hästar är flockdjur så finns det möjlighet att hålla någon annan häst inne med hästen i boxvila åtminstone några timmar om dagen så är det jättebra. Vi har bara två hästar och Sjiekste måste vara ute och röra på sig så istället får jag bli Noras sällskap. Hon ryktas, klappas, gosas med och utför även enklare trickträning. Hon tycker även om när stallkatterna hänger i boxen.
 
› Rasta hästen utanför! - Detta tips måste givetvis anpassas efter hästen och dess tillstånd. Nora har ju ingen fraktur eller liknande så hon promeneras ju och min plan är att gå olika rundor, låta henne beta, ställa upp henne och rykta henne nån annanstans och göra lite miljöombyten. 
Har ni några fler tips? Jag välkomnar alla tips med öppna armar då detta kommer vara Noras liv i en vecka nu. Ska in och läsa era grymma bloggar och slänga in kommentarer imorgon, men har varit så upptagen de senaste dagarna. Ska catch up imorn (torsdag)!

Tilda

Älskar tipsen,så himla bra!Hoppas Nora kryar på sig snabbt nu <3

2016-10-01 / 17:49:54
URL: http://nouw.com/tildakarlsson
Erika

Jag har aldrig haft någon ponny på boxvila, men jag tyckte det där med äpplet i hinken var en rolig ide, något att komma ihåg ;)

2016-10-01 / 22:11:43
URL: http://monsterasryttarna.blogg.se
Josefine

Åh vilka bra tips :D

2016-10-04 / 00:28:33
URL: http://jlandgrens.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail

Hemsida:

Kommentar:

Trackback