Vaccination, hälsokontroll och tandläkarvisit.

Aktuellt  /  4  Kommentarer
Jag ser det som en självklarhet att man som hästägare, åtminstone om man gör någon typ av satsning inom sporten och hästens hållbarhet och hälsa är extra viktig, håller en ständig dialog med tränare, veterinär, hovslagare och gärna någon typ av kiropraktor eller annan kunnig. Hästar är stora djur som vi förbrukar. I samband med träning så slits även djuren. En häst som faller in på innerbenen i volter och vid ridning sliter och belastar dem medan en häst som hoppar högt och mycket belastar frambenen. Även aspekter runtom ridningen påverkar hästens hållbarhet, fysik och skick. Exteriören har otroligt stor betydelse men även tidigare skador, skador från hagen och stallet, sår och överbelastade leder.
 
För mig är det viktigt att mina hästar ska hålla och vara skadefria i många år. Tidigare år har Nora knappt förbrukats hos mig och är bl.a. därför i toppenskick, men även nu när mina planer är att göra någon typ av mindre satsning och återigen våga sätta min fot på tävlingsbanan så är hennes hälsa prio ett. Det hade den även varit om vi bara skulle mysrida hemma, men eftersom hoppning och arbete sliter mer än en skogspromenad så krävs det att jag som hästägare hela tiden har min hästs hälsa i åtanke.
 
Under våren så har vi haft ett antal veterinärbesök, både rutinmässiga och i samband med mindre sår, och vi håller en ständig dialog med kunniga i vår närhet. Jag tycker inte det känns okej att rida en häst jag inte vet håller för det arbete jag kommer utsätta hästen för. Jag kan göra en viss bedömning själv givetvis och lyssnar när hästen inte känns helt fräsch eller är motvillig till någonting men jag är noga med att min tränare ska granska och ibland sitta upp, precis som att jag nu bygger Nora från grunden för att garantera att hon skulle få med all muskulatur som behövs innan arbetet avanceras.
 
Idag var veterinär och tandläkare här igen. Nora fick sitt årliga vaccin, tänderna som kollades i våras var nu dags att raspa och båda hästarna kändes igenom. De kollade även på Noras högra bakben som är det bakben som drabbats av mindre sårskador de senaste veckorna. Redan när såren uppkom så fick vi bekräftat att det såg bra ut då de var ytliga och inte i kontakt med någon led men jag ville få det bekräftat att det läkt som det skulle så att Nora kunde fortsätta arbetas och byggas upp.
 
Nora var jättefin i både mun och kropp. Lagom hull och benet såg bra ut. För att citera veterinären så hade hon också exceptionellt fina tänder och perfekt bett, vilket tydligen inte är vanligt då många hästar har överbett. Hennes tänder var otroligt fina, det var inte ofta man såg så fina tänder på en häst i Noras ålder (18) då hon inte hade några som helst ålderstecken. Sjiekste hade också bra mun men hade lite hakar som raspades ner idag men ska raspas några millimeter till om ett halvår. Han var också fin i kroppen men lite lite åt det smalare hållet så han ska nu börja äta lucern samt en deciliter rapsolja om dagen. Bästa hästarna, skönt med goda besked.♥
Bild från bloggens instagram, @TeamKullenberg. In och kika för extramaterial som inte läggs upp på bloggen. Bland annat en video på hur Sjiekste snarkade efter sitt lugnande idag kommer upp och en snutt från ett ridpass ligger uppe.

Alla har inte samma filosofi som jag, men eftersom inte jag är expert så vänder jag mig mot utbildade personer som faktiskt är just experter. Sen har jag hört att jag är lite snabb att kasta mig över telefonen för att ringa veterinär, men åtminstone håller sig mina hästar friska! Någon som resonerar som jag? Eller annorlunda? Kommentera! Det är en spännande diskussion, särskilt då jag vet att många har en motsatt filosofi där man inte tillkallar hjälp i onödan. Det är ju också väldigt dyrt med veterinär och andra experter men jag resonerar så att jag åtminstone slipper stora kostnader för behandling av ledsjukdomar och skador i senor och skelett. Samt att mina hästar får vara med mig länge. Hellre ringa en gång för mycket än en gång för lite tycker jag, vad tycker du?

Ridpass planering 2: Lydnad

Aktuellt  /  7  Kommentarer
Hej på er! Det förra ridpass-planeringsinlägget blev väldigt uppskattat och jag som verkligen är intresserad av grundarbete, då jag håller på mycket med det, tänkte göra ett till inlägg där jag planerar ett ridpass. Detta ridpass är bra för alla men framförallt är det super för hästar som mina. Hästar som blir lite väl pigga och kör sitt eget race när bommar läggs fram. Det förra handlade om liksidighet, detta inlägg handlar om lydnad
 
Grundtanken är att man ska kunna reglera hästens steg och tempo vid markarbete med bommar och småhinder. Hästen ska inte bara rusa i sin egen takt utan vänta in ryttarens instruktioner, samt vara flexibel. Ridpasset kan även genomföras av er med hästar som saknar bjudning, men istället för att försöka korta upp hästen så ska ni då lägga fokus på att få fram hästen. Anpassa passet efter dig och din häst, men ha en grundtanke och plan att utgå från redan innan du hoppar upp.
 
Inför sånt här arbete har jag verkligen en favorituppvärmning. Efter att hästen joggats fram i skritt och trav så gör jag övergångar där hästen ska vara med på noterna. En pigg häst ska lära sig att vänta, medan en segare häst ska vakna till. Det finns olika varianter, t.ex. kan man trava för att sen trava långsammare och långsammare. Precis när hästen ska ta sitt första skrittsteg så trycker man på igen. Samma sak kan göras i galopp. Detta är bra för piggare hästar som gärna rusar och jag gör alltid denna övning på mina hoppträningar för att kunna reglera farten.
 
För en häst som behöver vara lite mer med på noterna och få lite fart så kan man göra övergångar från halt till trav eller galopp. T.ex. tio steg skritt, halt, tio steg galopp, sakta av, halt, och så börjar man om. Trots att Nora är pigg så gillar jag denna övning på henne med, hon lär sig att lyssna på bromsen och blir väldigt alert. Bestäm innan hur snabb reaktion du vill ha beroende på häst. En stressad häst kanske du bara vill gå från noll till femtio med, medan en seg häst skulle kunna accelerera från noll till typ åttiofem för att få en reaktion och vakenhet.
 
Efter några upprepningar brukar hästen vara med på noterna och reglerbar. När hästen behöver lösgöras lite innan så brukar jag avsluta min uppvärmning med öppnor i alla gångarter och sedan skritta lite innan nästa moment.
 
Övning 1: Cavalettibommar. Peder är väldigt beskrivande och pedagogisk i filmen, så kolla på den! Som ni förstår är principen att man ska kunna reglera hästen. Den ska kunna samlas upp, för att sedan längas, och tvärtom. 

Övning 2: Här rider Malin först över cavaletti som i förra övningen, men som ni ser läggs sedan hinder in. Hästen ska kunna balansera upp sig och hoppa hindret i galopp, komma ner till trav och sen galoppera igen. Avsaktningen är en bra lydnadsövning för den ivriga hästen medan det är bra för den segare att öva på att snabbt komma fram i en frisk galopp metrarna som är kvar till hindret efter serien. Anpassa efter hästen. Mer avsaktningar och volter för den pigga och starka, och mer fokus på att länga hästen och få igång den för den som saknar bjudning.

Härifrån hade jag fortsatt avancera. Vill man ha mer hoppning så kan man höja upp hinderna, kanske ta bort bommarna och ha som mål att komma ner till trav för den segare eller skritt/halt för den piggare mellan hinderna.
Att korta och länga galoppen på en linje är bra för alla hästar. Räkna stegen och var konsekvent, ge inte upp förrän hästen går på de antal steg du bestämt innan. Beroende på häst så krävs det olika mycket träning för resultat men i slutet av passet så ska målet vara att hästen är reglerbar, alert och vaken samt balanserad. 
 
Hör av er om ni testar detta eller det förra ridpasset. Glöm inte att kommentera vad ni tyckte i så fall. Själv har jag inte börjat med bommar i min igångsättning men längtar sönder till detta pass, precis såna övningar som är så bra för mig och min studsboll Nora! Sjiekste hade också behövt a lot av dessa, men som sagt - anpassa efter hästen så passar detta pass alla.

Underskattat

Aktuellt  /  4  Kommentarer
 
Satt igår och läste inlägg jag publicerade 2010-2012. Så himla gulligt. Bilderna ovan är från en av de lyckligaste dagarna i mitt liv, dagen Nora flyttade hem till mig och blev min.♥

Vad glad jag blev av era kommentarer på mitt förra inlägg. Har jag gett några av er lite höst-feeling så har jag lyckats, och det bevisade ni i era kommentarer att jag gjort. Så himla skoj, nu har vi en underbar höst tillsammans! Idag var vädret inte särskilt höstigt. De senaste dagarna känns det som att de sista dropparna av sommaren har vridits ur sommartrasan och att vi nu ska få njuta sista veckan innan hösten tar fart på riktigt. Jag har saknat augustis värme, och dessa dagarna har vi fått njuta av den sista sommarvärmen innan hösten gör anspråk om någon vecka eller två.  
 
Igår hade jag verkligen ett superpass med Nora. Hon gör mig så glad, jag är så tacksam att mina hästar är så arbetsvilliga. De tycker det är roligt att arbeta och den glädjen saknas hos allt för många hästar. Igår longerades Nora med inspänningar. Skritt och trav i båda varven tills hon verkligen trampade under sig. Det gjorde hon fort, så därefter lät jag hennes rulla över två bommar på volten vid tre och nio om ni tänker volten som en klocka.
 
Nora tyckte det var superkul! Det gick fortare och fortare trots inspänningar vilket jag hade kunnat ana, men efter tempoväxlingar och halvhalter så lugnade hon sig. Jag tycker att longera icke unghästar är underskattat. Jag gör det säkert en gång varannan vecka för att se hur hästarna rör sig för att visuellt kunna se att de ser fräscha ut. Jag gör det som motion och styrketräning för att de ska arbetas igenom utan ryttare på ryggen samt är det bra för kommunikationen givetvis. Det är ju roligare att rida, men för mig är det viktigt med fräscha hästar, därför är det som en rutin för mig att några gånger i månaden kolla hur hästarna rör sig utan mig på ryggen. Känns tryggt!
 
Longeringen behöver inte vara en halvtimmes meningslöst springande, få hästen att tänka och jobba på! Låt inte bara hästen springa runt i sitt eget tempo. Sysselsätt den! Gör halvhalter, minska tempot för att gradvis öka igen. Oavsett hästtyp så kan man lägga in bommar, göra övergångar, halter och tempoväxlingar, man kan använda inspänningar eller låta hästen själv söka sig neråt. Nyttigt för båda häst och er kommunikation, ut och longera med er! Kram