Het häst och arbetsvilja

Ååh, idag var Nora en stjärna! Som många av er vet så har vi bråttats med överskottsenergi under ungefär en månad nu. Extra svårt har det varit när jag har varit sjuk och inte kunnat motionera Nora så hårt som hon önskat. Det som händer när Nora får överskottsenergi är att hon stressar upp sig själv väldigt mycket. Det kan börja med att vi skrittar ut, Nora vill trava, jag håller inne henne och hon stressar upp sig till den grad att hon studsar, lättar på frambenen, rycker och försöker dra iväg i galopp. Tack och lov försöker hon aldrig backa eller krånglar på det sättet, utan hon blir bara väldigt stressad, alltså tyvärr het. Travar hon och jag försöker reglera till en kortare trav så kan hon bli jättestressad, hon vill bara fram! Jag är alltid noga med att i sådana tillfällen bara ge henne space och pinna på framåt tills hon lugnar ner sig. Utbrotten då hon kokar över förekommer både uppsuttet och när jag lett henne för hand som jag gjorde när hon var "skadad".
 
Att bara försöka vara lugn och inte hålla i Nora funkar för stunden, men det tar inte bort själva problemet utan tar oss bara förbi det för stunden. Det som verkligen hjälper är arbete. Nora älskar att arbeta och man kan säga vad man vill om pigga och arbetsglada hästar men arbetsvilja är en ovärderlig egenskap hos hästar. Utan vilja så kommer man aldrig ta sig långt. Jag säger inte att man inte kan ha kul ändå, men en häst som inte tycker om att arbeta kommer ha en betydligt längre och svårare väg till framgång.
 
Idag lät jag Nora jobba på rejält. Hon var så otroligt känslig på alla hjälper, väldigt lyhörd på båda gas och broms och trampade under sig och arbetade med både bakben och rygg efter bara någon minut. Trots att inspänningarna var extra tajta idag så ville hon bara framframfram utan att dra eller stressa upp sig och bli het när jag höll inne henne. Hon fick dessutom inget kraftfoder imorse men hade ändå fantastiskt fin energi. Hon slösade inte den på att stressa upp sig över att hon inte får springa utan placerade den i arbetet. Wow, man märker hur mycket denna häst älskar att arbeta. När jag en dag är för gammal och inte har tiden att rida henne så kommer jag garanterat ha någon medryttare eller liknande. Detta är en häst som mår absolut bäst av att ridas hårt varje dag och enligt fyra olika veterinärer, tandläkare, tränare och hovslagare så är hon i så fantastiskt bra skick att hon kommer kunna tävla i många många år till. Hon var så lycklig idag, frustade glatt och musklerna syntes på hela kroppen, till och med genom den fluffiga vinterpälsen! Hon skulle blivit klippt för två veckor sedan men jag reste ju bort så hoppas att pälsen ryker denna vecka istället. 
 
Hur gick det för er idag? Hade ni en lika bra dag som mig och Nora eller var det en tuffare dag?

Erika

Kul att det gick så bra för er! :D

2016-11-22 / 07:46:42
URL: http://monsterasryttarna.blogg.se
Divorce your horse

Å så himla söt hon är! :)

2016-11-22 / 08:53:22
URL: http://divorceyourhorse.se
madeleine magnusson

Hon är verkligen söt som socker!

2016-11-22 / 14:15:16
URL: http://theequestrian.blogg.se
Tuva Björnwall

men gud så söt!!!

2016-11-22 / 15:32:42
URL: http://nouw.com/tuvabjornwall

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail

Hemsida:

Kommentar:

Trackback